Vodič za kupovinu TV-a

Želite kupiti novi TV, no niste baš na "ti" sa svim najmodernijim čudima tehnologije? Zbunjuju Vas silne oznake, modeli, cijene i karakteristike najnovijih TV uređaja na tržištu? Kroz ovaj vodič uputit ćemo Vas na šta trebate obratiti pažnju prilikom kupovine TV-a!

BUDŽET

Prvo što morate odrediti prilikom kupovine TV-a jest - budžet. Odredite barem okvirni budžet koji imate na raspolaganju i ne dajte se navući na marketinške trikove, kako "uz malo veće ulaganje dobivate puno više". Nije istina. TV je ipak samo TV, koliko god on "smart" bio i koliko god on imao perfektnu sliku, osim ako niste zagriženi filmofil, koji provodi sate i sate dnevno pred TV-om, no u tom slučaju, ovaj vodič Vam nije niti potreban.

Također, nemojte nasjedati na onu kako su "najnoviji modeli TV-a i najbolji". Nisu, najčešće su samo najskuplji, upravo zato što su "najnoviji modeli". Ni prošlogodišnjim modelima ništa ne fali, dapače, često su puno jeftiniji, jer više nisu "najnoviji"

KOJA VELIČINA EKRANA?

veličina ekrana se računa u inčima (1 inč = 2.54 cm). Inči se odnose na dijagonalu ekrana TV-a (bez okvira), stoga prva brojka u nazivu TV-a označava upravo njegovu veličinu dijagonale.

Kada govorimo o televizoru - veličina je važna, odnosno što veća - to bolja! Idealna veličina dijagonale TV-a je dva do tri puta manja od udaljenosti s koje ćete gledati TV. Primjerice, ako razmišljate o TV-u dijagonale 40″, odnosno 102 cm, optimalna udaljenost za sjedenje bi trebala biti 2 do 3 metra, a za TV dijagonale 47″ (119 cm), udaljenost za sjedenje bi trebala biti 2.5 do 3.5 metara.

Ipak, ponavljamo, ako ste u mogućnosti - veća dijagonala je uvijek bolja!


....A ŠTO JE S REZOLUCIJOM? HD READY, FULL HD, ULTRA HD?

Nemojte se previše zamarati rezolucijom. Danas je standard Full HD rezolucija (1080p), i preporuka je, ako investirate u novi TV, uzeti onaj koji nudi Full HD rezoluciju, naročito ukoliko se radi o glavnom TV-u u kućanstvu.

Naime, naši TV programi ne emitiraju emisije i filmove u Full HD rezoluciji, već u puno manjim rezolucijama, a filmove u Full HD rezoluciji možete jedino gledati na Blu-ray-u.

Ukoliko ipak kupujete TV primjerice za spavaću sobu, u kojoj samo bacite oko na neku humorističnu seriju prije spavanja, dovoljna Vam je i HD ready rezolucija.

U zadnje vrijeme se često spominje i Ultra HD rezolucija, no ne dajte se zbuniti. Riječ je o najvećoj rezoluciji, 4 x Full HD, ali nažalost postoji vrlo malo sadržaja koje možete gledati u toj rezoluciji, barem za sada, no nadamo se da će se ti to uskoro promijeniti. Ukoliko kupujete Ulta HD TV, svakako planirajte uložiti i u kvalitetan zvuk!

KOJI PROIZVOĐAČ? KOJI MODEL?

Budući da danas gotovo svako kućanstvo posjeduje minimalno jedan TV uređaj, a često i svaka soba ima svoj TV, jasno Vam je kako se upravo na TV-ima okreću ogromni novci, proizvođači se tuku rukama i nogama koji će biti najzastupljeniji i najprodavaniji, a u marketing se ulaže više nego ikada. Prošećete li nekim shopping centrom u kojem se prodaju TV-i najvjerojatnije ćete ostati izbezumljeni. Zašto? Upravo zato što su TV-i u trgovinama, u svojim postavkama namješteni tako da kod kupca izazovu tzv "woow efekt", a ustvari je sve to daleko od istine... 

Stoga, prije nego krenete u šetnju shopping centrom, bilo pravim ili virtualnim, svakako savjetujemo pročitati nekoliko recenzija na internetu. Najvjerodostojniji hrvatski portal, koji se, već više od 6 godina bavi isključivo recenzijama TV uređaja je HD televizija, te na njihovim stranicama gotovo da nema TV-a koji nije objektivno i detaljno recenziran, a odnedavno imaju i Youtube kanal na kojem možete pogledati i video recenzije. Naša najiskrenija preporuka.

Najprodavaniji proizvođači TV-a su Samsung, Panasonic, Sony, LG, Philips i Toshiba, a razlikuju se naravno cijenama, modelima i karakteristikama

ŠTO JE SMART TV?

Smart TV je TV koji ima mogućnost spajanja na internet, te pretraživanja svih web stranica, kao što to obično činite na svom računalu. Tako recimo osim čitanja vijesti, možete pristupiti Youtube-u, Facebooku i slično. Smart TV modeli posjeduju i mogućnost reprodukcije različitih audio, video i slikovnih materijala bilo putem memorija i tvrdih diskova koje možete spojiti putem USB-a na televizor, bilo putem lokalne kućne mreže (LAN).

Smart TV-ima možete upravljati i putem pametnog telefona, ukoliko ga posjedujete, a primjerice Samsungovim Smart TV-ima možete upravljati i glasom ili pokretima tijela. Sve u svemu, vrlo zgodna i zabavna mogućnost, koja je postala gotovo standard.

HDMI KONEKCIJA

Uvijek tražite TV koji ima mogućnost povezivanja putem HDMI konekcije, jer je to najbolja, odnosno najkvalitetnija solucija. HDMI  kabel je sve što Vam je, u tom slučaju, potrebno za povezivanje Vašeg TV-a s ostalim komponentama, kao što su DVD i Blu-ray Playeri, AV receiver, ili računalo. Osim što je jedini sposoban prenositi punu HD rezoluciju i 3D, također provodi i najmodernije formate zvuka, a zaista postoje povoljni HDMI kabeli na tržištu.

Apsolutni je mit da HDMI kabeli moraju koštati puno da bi zaista bili kvalitetni. HDMI kabeli do dužine 5 metara ne moraju biti najkvalitetniji i najskuplji na tržištu.

...A GDJE SMJESTITI TV? NOSAČ ZA TV?

Danas se, više nego ikada pridodaje pažnja dizajnu TV-a, stoga svi TV-i dolaze s nekakvim stilskim postoljem. Ukoliko ćete TV smjestiti na postojeću policu u dnevnom boravku, stalak koji se isporučuje s TV-om će biti sasvim dovoljan. Ukoliko pak želite TV montirati na zid - za to postoje posebni nosači, koji, ovisno o modelu i naravno cijeni, mogu biti sasvim nevidljivi i lijepog dizajna, a pri tome i vrlo funkcionalni. Pri odabiru nosača svakako obratite pozornost na specifikacije nosača - prvenstveno da li je namijenjen za veličinu Vašeg TV-a, kao i težinu. Detaljnije o nosačima za TV pročitajte u našem vodiču za kupovinu.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE...

OSTALE KARAKTERISTIKE TV-a:

OSVJEŽAVANJE SLIKE (eng Refresh rate) se mjeri u Hertzima (Hz) i označava koliko se puta u jednoj sekundi slika na ekranu iscrtava, odnosno osvježava. Kod jeftinijih i starijih TV uređaja, koji imaju 50 Hz, u brzim, akcijskim scenama se primjećuje zamućenje prilikom pokreta, stoga je uvijek bolje odabrati onaj TV koji ima više Hertza. S druge strane, nemojte nasjedati na marketinške trikove koji nude primjerice 2000 Hz, jer ljudsko oko može maksimalno registrirati 1000 Hz. Sve više od toga je naprosto nepotrebno.

Generalno bi 100 Hz trebalo biti dovoljno dobro za gledanje sporta i akcije na ekranu, a 200 Hz bi bilo idealno. Proizvođači danas često, umjesto Hz koriste i druge oznake kao npr Clear Motion RatePerfect Motion Rate. Ukratko, više Hertza danas nažalost, ne znači nužno da će slika biti oštrija.

KONTRAST (eng Contrast) se označava nekim brojem na prema jedan (npr 10000:1), čime se mjeri omjer intenziteta svjetline najtamnije crne i najsvjetlije bijele boje koju TV može prikazati, odnosno, govori nam koliko je puta bijela točka na ekranu svjetlija od crne. Naravno, poželjno je da je kontrast uvijek što veći, no ne dajte se impresionirati mega, ultra, super velikim omjerima kojima se danas proizvođači razbacuju u službenim specifikacijama, jer je to, pogađate, još jedan marketinški trik kako bi zadivili kupce.

SVJETLINA (eng Brightness) se mjeri u broju kandela po metru kvadratnom (cd/m2), a označava koliko jasno ćemo vidjeti sliku na ekranu u vrlo osvijetljenim uvjetima. Što je vrijednost svjetline ekrana veća, prikaz slike u svijetlom okruženju biti će bolji.

Nadamo se da smo Vam u ovom vodiču pojasnili najvažnije pojmove, stoga sada hrabro krenite u kupnju novog TV-a!